Четвер, 25.04.2024, 07:00
Вітаю Вас Гість | RSS

«Географічні орієнтири»

Головна » 2014 » Жовтень » 27 » Обласний семінар з курсу "Фінансова грамотність"
09:34
Обласний семінар з курсу "Фінансова грамотність"

22 жовтня на базі Солонянськогог району відбувся обласний  науково-практичний семінар 
«Впровадження експериментальної роботи з курсу  «Фінансова грамотність»

Під час семінару, який проходив у Солонянській СШ №2, керівники методичних об’єднань  вчителів географії та економіки з різних куточків Дніпропетровщини ознайомилися  з  системою  роботи  навчальних закладів Солонянщини з питань  формування  економічної культури та фінансової грамотності  школярів. Як гостинні господарі, хлібом-сіллю та піснею зустріли гостей учні та директор школи Лугова Світлана Олександрівна.  Директор районного науково-методичного кабінету Шерстюк Борис В’ячеславович привітав педагогів Дніпропетровщини на щедрій на таланти  та здобутки Солонянській землі,побажав учасникам  плідної праці та успіхів у роботі семінару-практикуму. Відкриваючи теоретичну частину семінару  Скоробогатов  Андрій Вікторович, старший викладач кафедри природничої освіти Дніпропетровського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти підкреслив, що серед усіх предметів за вибором курс «Фінансова грамотність» – наймаcштабніший.  У січні 2012 року фінансова грамотність почала викладатися у 13 пілотних школах у 5 регіонах України, а вже зараз цей курс вивчають понад 17 тисяч учнів з більш, ніж 600 загальноосвітніх навчальних закладів з усієї України та  закцентував увагу на науково-методичних засадах формування фінансово-економічних життєвих компетентностей педагогів та учнів в умовах  впровадження курсу «Фінансова грамотність».

Стратегічним завданням навчального закладу сьогодення є надання випускникам не тільки всіх необхідних знань та практичних навичок але й  формування і розвиток їх економічної культури, що допоможе у подальшому особистісному самоствердженні в суспільстві. Презентуючи систему роботи навчальних закладів району Гарус Людмила Миколаївна, методист районного науково-методичного кабінету наголосила, що завдяки інтеграції компоненту «Фінансова грамотність» у систему шкільної освіти загальноосвітніх навчальних закладів  у підростаючого покоління формуються економічна свідомість і грамотність та розвиваються  основи економічного мислення. Алькема Наталія Яківна, керівник методичного об’єднання вчителів географії  та економіки Солонянського району, учитель географії та економіки, в.о. директора  Мопрівської СШ розповіла, як через поглиблення взаємозв’язку курсу «Фінансова грамотність» з іншими предметами та позакласну діяльність формуються в учнів фінансова культура та навички  обачливої фінансової поведінки. 

Побудова розвинутої держави європейського рівня вимагає підвищення рівня самосвідомості та загальної освіти у громадян. Тому сьогодні перед суспільством постало питання належного економічного виховання молодого покоління . Саме учнівські науково-дослідницькі проекти, як зазначила у своєму виступі  Лимар Олена Михайлівна, учитель географії та економіки Солонянської СШ №1  дають можливість  підготувати  молоду людину до реалізації практичних аспектів фінансового планування, управління власними фінансами та відповідальної поведінки  споживача фінансових послуг. В практичній частині семінару були представлені проекти учениці 7 класу Криничанської СШ Гайдар Яни «Гроші-один з найбільших  винаходів людства»;  учня  11 класу Солонянської СШ №2  Найка Вадима «Долар та Євро. Хто візьме гору?» та учениці 11 класу Незабудинської СШ  Захарової Анни «Залежність структури потреб від рівня доходів. Сімейний бюджет» .

Програма семінару вдало поєднала теоретичну частину з практичною, під час якої вчителі та учні презентували   досвід роботи Солонянської СШ№2, Новопокровської СШ та інших навчальних закладів району з питань експериментального впровадження  курсу «Фінансова грамотність».

Основні види валют та   процес обміну валюти, методи встановлення валютного курсу та операції обмінних пунктів в Україні - ось такі серйозні та цікаві питання були розглянуті на відкритому занятті з курсу «Фінансова грамотність» за темою: «Обмін валюти », яке провела у 10 класі Лугова Світлана Олександрівна, директор, викладач курсу «Фінансова грамотність»  Солонянської СШ №2.

Під час інтерактивної гри  «Бюджет», яку майстерно представила Литвиненко Лілія Валентинівна, директор Тритузнянського НВК,   гості  відчули себе в ролі учнів та активно долучилися до виконання вправ  та завдань з фінансової грамотності.  Адже нещодавно, у вересні цього  року , Лілія Валентинівна на Всеукраїнському семінарі-практикумі  з інтерактивних методик викладання курсу «Фінансова грамотність» у Києві отримала статус  тренера з фінансової грамотності. Семінар  організували Програма розвитку фінансового сектору (USAID/FINREP-II) разом з Міністерством освіти і науки України, Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України, Національним банком України та Університетом банківської справи НБУ.

Обдарованість –  надбання не лише  особистості, яка нею володіє, а й усього людства, обдарований учень потребує індивідуального підходу до розвитку його нахилів, інтересів, здібностей.  Саме  інтелектуальні змагання  є однією з найкращих  форм роботи з обдарованою  молоддю. На підтвердження цієї думки  Нечипуренко Віталій Андрійович, учитель фізики, викладач  курсу «Фінансова грамотність»  Новопокровської СШ провів турніру з курсу «Фінансова грамотність». Справжніми знавцями з фінансово-економічних знань  виявилися старшокласники Новопокровської   середньої школи.      

«Розвиток фінансового інтелекту через інтерактивний  зміст» - така одна з головних ідей  клубу «Шкільна академія підприємництва».  Лише 100 шкіл в Україні задіяні в даному  україно-польському проекті. І серед них – Привільнянська СШ. Бойда Ірина Григорівна, директор школи, «опікун» (керівник) шкільного клубу підприємництва та лідер учениця  10 класу Надія Носенко розповіли про діяльність  клубу та використання польського досвіду підприємництва.

  Наприкінці семінару-практикуму, Скоробогатов Андрій Вікторович, старший викладач кафедри природничої освіти Дніпропетровського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти подякував освітянам Солонянщини, особисто Гарус Людмилі Миколаївні, методисту районного науково-методичного кабінету  за високий рівень підготовки та проведення  обласного семінару та вручив Гарус Людмилі Миколаївні, Алькемі Наталії Яківні, Лимар Олені Михайлівні, Луговій Світлані Олександрівні, Литвиненко Лілії Валентинівні,  Нечипуренко Віталію Андрійовичу, Бойді Ірині Григорівні подяки Дніпропетровського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.  Підсумком семінару стали розроблені  науково-методичні рекомендації щодо  впровадження в навчально-виховний процес практичного курсу «Фінансова грамотність

А закінчився семінар, за традицією для географів, екскурсією. Багатьом  педагогам вперше в житті випала нагода побувати на кручах Дніпра-Славути на місці  переправи поблизу села Військове. Захоплючу екскурсію, від часів  загибелі київського князя Святослава Ігоревича до ХХ ст., провела Пшенічнікова Валентина Сергіївна, учитель фізики, педагог-організатор, керівник «Зразкового» шкільного музею Військової СШ. А скільки цікавих експонатів побачили гості у шкільному музеї, до якого гостинно запросила директор Військової СШ Максименко Наталя Володимирівна та вчитель географії  Чуприна Валентина Петрівна.  За результатами діяльності з патріотичного виховання та краєзнавчої роботи учителі Пшенічнікова Валентина Сергіївна та Чуприна Валентина Петрівна відмічені подяками ДОІППО.

Методичне об'єднання учителів географії та економіки, і особисто методист РНМК Гарус Л.М. щиро вдячні усім педагогам і учням, які були залучені до підготовки та участі у  обласному семінарі, а саме:

- директору Солонянського РНМК Шерстюку Борису В'ячеславовичу;

- методистам Солонянського РНМК Счастливцевій Марині Анатоліївні, Грабко Тетяні Анатоліївні, Шмигельському Миколі Степановичу;

- колективу та учням  Солонянської СЗШ№2;

- директору Солонянської СЗШ №2 Луговій Світлані Олександрівні та учням 10-11 класів;

- колективу та учням, атакож директору Максименко Наталії Володимирівні, педагогу-організатору Пшенічніковій Валентині Сергіївні і учителю географії Чуприні Валентині Петрівні Військової СЗШ;

- адміністрації, учителю курсу "Фінансова грамотність" Нечипуренку Віталію Андрійовичу, учителю географії Панковій Ользі Петрівні та учням Новопокровської СЗШ;

- керівнику РМО, в.о. директора Мопрівської СЗШ Алькемі Наталії Яківні;

- директору Тритузнянського НВК Литвиненко Лілії Валентинівні;

- учителю географії та економіки Солонянської СЗШ №1 Лимар Олені Михайлівні;

- учителю географії, заступнику директора з НВР  Солонянської СЗШ №1 Бондар Вікторії Олександрівні;

- учителю географії та економіки, заступнику директора з НВР Шумейко Світлані Вікторівні та учню 11 класу Найку Вадиму;

- учителю географії та економіки Незабудинської СЗШ Догоновій Лідії Андріївні та учениці 11 класу Захаровій Анні;

- учителю географії та економіки Криничанської СЗШ Гарус Людмилі Миколаївні та учениці 7 класу Гайдар Яні;

- директору Привільнянської СЗШ Бойді Ірині Григорівні та учениці 10 класу Надії Носенко;

- педколективу Широчанської НСШ;

- педколективу Сурсько-Михайлівської СЗШ;

- а також педагогічним  колективам усіх ЗНЗ Солонянського району, які долучилися до підготовки до семінару!!!

                 



Переглядів: 621 | Додав: lyudmila2109 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Друзі сайту
Липень 2016
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Фази Місяця

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz